Boldog születésnapot, Wikipedia!

Tizenötödik születésnapját tölti be január 15-én a Wikipédia. A webes enciklopédia 2001-ben indult útnak azzal a céllal, hogy minden ember osztozhasson a tudásban, és szabadon gazdagíthassák az internetes tudástárat – írja az origo.hu.

Az ingyenes szolgáltatást azóta a világ minden pontján használják, és napjaink egyik leglátogatottabb weboldalala. A több mint 35 millió szócikket naponta többszázmillió ember olvassa az elérhető 290 nyelv valamelyikén.

Az oldalt indulása óta önkéntesek szerkesztik, minden hónapban több mint 80 ezer szerkesztő járul hozzá az enciklopédia bővítéséhez. A Wikipedia előnye nem csak az elképzelhetetlen mennyiségű információ, de a naprakészség is: a változó világ eseményeit az oldalon is frissítik és dokumentálják, a napi 7000 új szócikk létrehozása mellett minden órában 15 ezerszer végeznek szerkesztést.

A ma élő embereknek csupán 28 százaléka nem ismeri a Wikipédia nélküli világot – derül ki a szervezet közleményéből. A magyar nyelvű változatot 2003 óta használhatjuk, és közel 380 ezer magyar nyelvű szócikket érhetünk el.

Ez csak töredéke a teljes kínálatnak, de a szócikkek száma alapján 23. helyezettek vagyunk. Indulása első évében még csak 18 nyelven olvashattuk a Wikit, 2016-re sikerült elérni a 290 támogatott nyelvet.

A feltöltött fájlok 2016. január 13-án lépték túl a 30 milliós határt, így a világ egyik legnagyobb szabad médiatárává nőtte ki magát.

A fotókat, infografikákat az adott forrás megjelölésével innen bármikor letölthetjük, illetve ha engedélyezett, felhasználhatjuk.

Boldog születésnapot, Wikipedia!pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.