Bemutatóval jubilál a Pécsi Balett

Januárban ünnepli fennállásának 55. évfordulóját a Pécsi Balett. A jubileum kapcsán mutatják be a Kis herceg című darabot, amelynek zenéjét a neves pécsi könnyűzenei együttes, a 30Y zenészei írták. A társulat idei évadának legfontosabb eseményeiről számoltak be a társulat vezetői szerda reggel.

A Kis herceg című balett bemutatója január 29-én lesz a Pécsi Nemzeti Színházban. Az előadás kapcsán tartott sajtóeseményen Rázga Miklós, a teátrum igazgatója bevezetőként elmondta, hogy a társulat az elmúlt fél évszázad során a pécsi kulturális élet meghatározó pillére lett, úgy, hogy a tavalyi esztendőig alapító okirat nélkül működött.

pécsi balett, 55 éves, sajtótájékoztató, hl03

Páva Zsolt polgármester köszöntőjében kitért arra, hogy a Pécsi Balett rögtön megalapítása után berobbant az ország kulturális életébe, hihetetlen sikerszéria vette kezdetét a semmiből. Ugyan voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek az együttes életében, de Vincze Balázs irányítása alatt újból megerősödött, s sikeresen integrálódott a város kulturális szövetébe, s stabil, meghatározó tényezővé vált.

Vincze Balázs is említést arról, hogy a társulat immár jogilag is legitim együttesként dolgozhat 2015 óta, miután tánctörténeti eseményként a Pécsi Balett mint márkanév nevesítve lett az alapító okiratban.

Az idei évadról szólva a balettigazgató elmondta, hogy az idei évben is jelentős fesztiválokon léphet színpadra az együttes. Január 29-én a 30Y művészei által komponált zenével állítják színpadra a Kis herceg című darabot, ezzel ünnepelve a társulat megalapításának 55. évfordulóját. Az együttes április 21-én a Pécsi Tavaszi Fesztiválon a Faust, az elkárhozott című produkcióval lepi meg közönségét, ami az elmúlt húsz év egyik legnagyobb szabású előadása lesz, miután élőzene kíséretében láthatjuk majd a darabot.

Az év végén, novemberben pedig a pécsi társulat képviseli majd Magyarországot a Sanghajban megrendezendő Magyar Kulturális Hét rendezvényén, ahol Bartók Béla Csodálatos mandarin című művét adják elő a Fischer Iván által dirigált Fesztiválzenekar közreműködésével. Ahogy Vincze Balázs fogalmazott, a társulat célja, hogy minden fellépésen megmutassák Pécs kimagasló kulturális minőségét, bemutassák a város értékeit.

Bemutatóval jubilál a Pécsi Balettpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.