Az új drogokról azt sem tudjuk, hogy micsodák

Új kábítószerről hallani, az úgynevezett „kristályról”. De vajon tényleg olyan új ez a szer, melynek a törökszentmiklósi terhes nők tragédiájához is köze lehet, mint azt hisszük? A dizájner drogok esetében soha semmi sem biztos.

Országszerte komoly felhördülést okozott a hír, miszerint több embert, köztük két várandós nőt is súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív dizájner drog váratlanul kemény hatása miatt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt. Az öntudatlan állapotba került nőkön császármetszést kellett végrehajtani, február 1-jére virradóra mindkét terhes nő világra hozott gyermekéről azt lehetett tudni, hogy meghaltak, később azonban kiderült, hogy életben maradtak.

A mefedronn kristályai így néznek ki
A mefedron kristályai így néznek ki

Több forrás is a „kristály” nevű drogot hozta fel a tragédia kapcsán, ez a név viszont sokaknak semmit nem mond, vagy éppen pont, hogy félrevezető lehet, hiszen hazánkban nincs jelen nagy mennyiségben az Egyesült Államokban járványszerűen elterjedt kristályos metamfetamin, melyet a leggyakrabban odaát is „kristálynak” hívnak.

Előtte, utána
Előtte, utána

Lapunknak mindezt Szemelyácz János, pécsi addiktológus is megerősítette, aki elmondta, hogy a „kristály” egyáltalán nem új keletű név a dizájner drogot fogyasztók körében. Sok-sok ilyen kábítószert hívtak már így, és hívnak jelenleg is, a szerek kémiai szerkezetére utalva. Körülbelül 2013 óta nevezik így az akkoriban népszerűsége csúcsán álló mefedront és annak változatait, például a pentedront (ez a penta, vagy penta-kristály), de hívták így az MDPV-t is, vagy a nafiront. A lényeg az – mondta Szemelyácz –, hogy a „kristály” egy szép név az ilyen drogoknak, ezért minden fogyasztó és terjesztő minden hasonló serkentőszert így hív már.

Ebből ered az a probléma, hogy ma már nem tudni, hogy a „kristály” mit takar. Lehet olyan anyag, amitől paranoiddá válnak az emberek, durván lefogynak, felborul az alvás-ébrenlét ciklusuk, vagy rendellenessé válik keringésük, életveszélyesen kalimpál a szívük, és lehet olyan serkentőszer is, melytől elájulnak, öntudatlanok lesznek. Szemelyácz hangsúlyozta, hogy a tünetek – akárcsak a drogok összetétele – minden héten változnak. Az, hogy „új drogról” beszélnek a hír kapcsán az emberek, annyit jelent, hogy a héten vagy a hónapban ez a legújabb dizájner drog.

A pentedron kristályai
A pentedron kristályai

Ezért tűnik egyelőre úgy, hogy az ilyen drogok terjedése megállíthatatlan. Ha ugyanis egy adott vegyület tiltólistára kerül, azt a szorgos indiai és kínai vegyészek csak épp annyira fogják módosítani, hogy a szer legálissá váljon. Hogy a módosítások során a szerek hatása miként változik, azzal nem törődnek.

Az, hogy terhes nők ilyen bizonytalan eredetű és hatású szereket fogyasztanak, az addiktológus szerint elfogadhatatlan, egy terhes nőnek Algopirint sem szabadna a kellő szakvélemény nélkül szednie. Szemelyácz ehhez hozzátette, hogy a terhes nők esetében azonban nem a kábítószerek a legelterjedtebb veszélyforrások, hanem az alkohol, ugyanis jelenleg rengeteg olyan esetről tudni, hogy a várandós állapotban fogyasztott alkohol eredményez számos tanulási rendellenességet, beszéd- és gondolkodászavart a még meg sem született gyermekekben. A „magzati alkohol szindrómával” pedig foglalkozni kell, hiszen gyakoribb és mégis kevésbé ismert problémáról van szó.

A helyi rendőrségi tapasztalatai alapján Pécset is érinti az új, „egészségre rendkívül káros” pszichoaktív szerek megjelenése és terjedése. A rendőrök Baranya megyében napi rendszerességgel intézkednek kábítószer birtoklása, kábítószer kereskedelem, vagy új pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanúja miatt. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb tömeget vonzó helyeken – például bevásárlóközpontoknál, szórakozóhelyeken – nagy számban fordul elő az ilyen anyagok árusítása – tudtuk meg a rendőrségtől.

Az új drogokról azt sem tudjuk, hogy micsodákpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.