Aratott a bárányhimlő a pécsi gyerekek körében

Több olvasónk is jelezte a napokban, hogy skarlátos lett óvodás- és kisiskolás korú gyermeke. Az általunk megkérdezett szakorvosok szerint valóban előfordul néhány ilyen jellegű megbetegedés, de járványról nem beszélhetünk. Nem úgy mint a bárányhimlő esetében, decemberben ugyanis végigsöpört a kicsiknek a baktérium okozta betegség.

Az általunk megkérdezett pécsi gyermekorvosok szerint az idei télen eddig a bárányhimlő okozott nagy problémát a gyerekek (és a szülők) számára. Pátrai László és Pandúr Ágnes szerint akadnak ugyan skarlátos megbetegedések is, ám sokkal inkább a bárányhimlő aratott a kicsik körében.

– A skarlát közösségben szerzett betegség, főleg az óvodások és kisiskolások körében terjed. Abban semmi rendkívüli nincs, hogy néha előfordul egy-egy skarlátos megbetegedés, hiszen nem szezonális jellegű – közölte Dr. Pátrai László gyermekorvos.

Több pécsi családban a skarlát is felütötte fejét
Szerencsére kevés a skarlátos beteg.

A kicsiket sokkal inkább a bárányhimlő döntötte le a lábukról, a kór decemberben futott végig az intézményekben.

– A bárányhimlő nagyon sok gyereket érintett idén, a múlt hónapban rengeteg beteget kezeltünk, de úgy tűnik, hogy kezd lecsengeni s véget ér, mert egyre kevesebb szülő hozza gyermekét a betegségre jellemző tünetekkel – mondta Dr. Pandúr Ágnes, aki a kertvárosi TVT-rendelőben kezeli a kis betegeket.

A skarlát kórokozója a toxint termelő Streptococcus pyogenes baktérium, ami heveny fertőző betegséget okoz, bár a régebbi időkkel ellentétben ha időben felismerik, akkor már nem okoz súlyos szövődményeket. Cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje pár nap, de akár egy hét is lehet.

A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, gyakori hányás, hasi fájdalom jelentkezik. Legkésőbb három napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. Szövődmények nélkül a láz 3-5 napig tart, megfelelő antibiotikum-kezeléssel 1-2 nap alatt megszűnik.

A bárányhimlő (varicella) hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Az a vírus okozza, amely az övsömört is (ez utóbbi csak azoknál alakulhat ki, akik korábban már átestek a bárányhimlőn). Lappangási ideje két hét, de lehet hosszabb is.

Bárányhímlő
A bárányhimlő aratott a kicsik között.

Az egy-két napig terjedő megelőző időszakban orrfolyás, fejfájás, levertség, láz jellemzi, kicsiknél kiütések is megjelenhetnek. Ezek nem egyszerre jelennek meg, hanem több napon keresztül több hullámban lepik el a bőrt, főként az arcon, fejbőrön, ritkábban a végtagokon, olykor a tenyéren és talpon is. Általában spontán és jól gyógyul, védőoltással megelőzhető.

Aratott a bárányhimlő a pécsi gyerekek körébenpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.