Amit pécsiként sosem mertél megkérdezni

Büszke pécsi lakosként, sok évtizede itt élőként azt hisszük, már mindent tudunk, úgy ismerjük a várost, mint a tenyerünket. Mégis, mindig van új a nap alatt: szinte senki sem tudja, miért kék-sárga a város zászlaja, és mit rejtenek a városcímer szimbólumai (ha egyáltalán magunk előtt látjuk). Felfedjük a titkot.

Kék és sárga: kint lobog a hivatalokon, az ünnepségeken, még a Mercedes buszok is magukon viselik. Ha a magyar lobogó színeinek jelentését ismerjük is, mi a helyzet lakóhelyünkével, a pécsivel?

A címerek még a zászló színeinél is ismeretlenebb dolgokat rejtenek. Páran még tudják, mik hazánk címerének szimbólumai, azonban pécsiként a pécsi jelképet már kevesebben tudják értelmezni.

Ezt bizonyítandó, több pécsi járókelőt is megkérdeztünk az utcán, azonban kortól és nemtől függetlenül senki sem tudott megnevezni egyetlen elemet sem a címerből. Egy kedves hölgy elárulta, ő ugyan ismeri, maga előtt látja a címert, ám leírni mégsem tudta.

Nagy fekete lyukkal találjuk szembe magunkat – ezt az űrt kell most bepótolni. Címerünk titkait a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság pécsi tagjával, Czeininger Tamással fejtjük meg.

cimer_pecsi_cimer

Pécs Szabad Királyi Város címerét Mária Teréziától kapta 1780-ban – meséli. A címerpajzs kék és aranyozott volt, így kapta a város a két alapszínt. A címer 1948-ig volt használatban, utána a diktatúra egy ún. “anticímert” helyezett ki a városházára, ez egészen a rendszerváltásig ott is maradt.

A pajzson ötágú, ötleveles aranykorona van. A címerpajzsot tartó két női alak a hűséget – kutyával a lábánál -, és a munkát, gazdaságot – ásó – jelképezi. A darázsfészek nyilvánvalóan a szorgalom szimbóluma.

Az I.ii.M.T. rövidítések II. Józsefet és Mária Teréziát fedik – mutat rá a szakember.

Három hegycsúcs emelkedik a címeren: a bal oldali az Aranyhegy – a szőlő- és borkultúrára utalva -, a középső a Mecsek, pontosabban a Misina hegye, a jobb oldali pedig a Tettye, lábánál a Tettye patakkal. A patak volt a régi Pécsi ipari központja a sok-sok malommal.

A Mecsek lábánál fekszik a város a négy bástyával, tornyos kapuval körülvéve, központban a Székesegyház stilizált másával.

A hatágú csillag és a hold többértelmű – a legelfogadottabb magyarázat szerint a felkelő Holdat ábrázolja.

A címer ugyan átesett több egyszerűsítésen a századok során, de a fő szimbólumait megőrizte – magyarázza.

Amit pécsiként sosem mertél megkérdeznipecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Abszolút Pécs, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.