A patkányok agya segíthet rajtunk

A Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében beszerzett kisállat mágneses-magrezonanciális berendezést mutattak be egy szeminárium során a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában. Ez a képalkotó berendezés a pécsi egyetem egyik legnagyobb értékű kutatási műszere, mintegy kétszázmillió forintba került.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben 30 európai országban az agyi betegségek kezelését 800 milliárd Euróra becsülték. Ez több mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a diabétesz költségei együttvéve. Ezt a társadalmi és gazdasági terhet csak felfedezésekre alapozódó új kezelések és megelőzési eljárások révén lehet csökkenteni. Ezért döntött a kormány a Nemzeti Agykutatási Program indítása mellett.
Kisallat_MRI_160118 (1)

A NAP keretében beszerzett új eszközt, amely egerek és patkányok fekvő  testhelyzetben történő vizsgálatára alkalmas, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában üzemelték be a közelmúltban. A kisállatok vizsgálata alapértelmezésben általános érzéstelenítésben zajlik, így akár 4-5 órán keresztül is altatásban vizsgálható egy-egy állat.
Kisallat_MRI_160118_2

Az új eszköznek köszönhetően mágneses magrezonanciális képalkotással (MRI) lehetséges az agy mélyreható kutatása, tesztelése, és alkalmas magasabb rendű agyi működés, így például a beszéd, az emlékezés, vagy a tájékozódás alapkutatására is.

A szeminárium során a NAP eddigi kutatási eredményeiről is beszámoltak a szakemberek. Szó volt többek között a sclerosis multiplex új kísérletes modelljéről, a koponya-, illetve agysérülésben szenvedők javuló gyógyulási esélyeiről, a Parkinson–kórban szenvedők munkaképességének műtéti helyreállításáról, valamint az emberi agy regenerációs képességeinek vizsgálatáról.

A patkányok agya segíthet rajtunkpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.