A hollandok szerint Pécsből árad a szeretet

Az egyetemi évekről mindenki örömmel sztorizik, az idő megszépíti a legrémesebb vizsgaidőszakokat és órafelvételeket is. A kérdés mindig az, hogy jó volt-e az adott egyetem vagy sem, jó volt ott tanulni vagy épp szörnyű?

Az egyetemeket nemcsak egy buliban, vagy kávé mellett beszélgetve lehet dicsérni vagy elmarasztalni, hanem akár az interneten is, egy direkt erre kitalált oldalon, a Stexxen (stexx.eu). A Stexxre csupán regisztrálni kell, és már írhatjuk is a zengzetes, dicsőítő ajánlásokat, vagy épp a szapuló hangvételű kritikákat egyetemünkről, plusz pontozhatnak is 1-től 10-ig.

Az egyetemet értékelik
Az egyetemet értékelik

Az oldalon természetesen a külföldiek által is látogatott Pécsi Tudományegyetemről is született jó pár értékelés, eddig szám szerint 109. Az alábbiakban ezek közül szemezgetünk egy kicsit.

Itt van elsőnek a kínai Zhao Yi, aki még jelenleg is a PTE-n tanul. Zhao 9 pontot adott a 10-ből, és egy kimerítő – angolul értőknek kevésbé kellemes – értékelést írt.

A kínai srácnak nem volt egyszerű, de megérte
A kínai srácnak nem volt egyszerű, de megérte

A srác gazdálkodás- és menedzsment szakon csinálja a mesterképzést, amit azért tart nehéznek, mert Kínában az alapszakja kémia volt, amiről itt Pécsen váltott át üzleti mesterszakra, ezzel pedig egy csomó hercehurca járt. Nem csoda, ha azért sír szegény, hogy nem volt semmi szabadideje a nagy tanulás közepette. Az viszont megérintő, hogy ma már érzi a hasznát a gürizésnek, és megtanulta, hogy mi a ragaszkodás, az elhivatottság.

Jó magyarul megtanulni
Jó magyarul megtanulni

Aztán itt van egy lengyel, nevét eltitkoló hallgató, aki nagyon bírta a magyar nyelvoktatást, nyelvünk tanulását, és nagyon örül annak, hogy alapszinten tud a pécsiekkel beszélni. Azt azért nehezményezi a 6 pontos értékelésében, hogy a lengyel viszonylatokhoz képest a pécsi egyetem és a pécsi élet kicsit drágább.

Vannak kivetnivalói a franciának
Jó élmény volt az egyetem a franciának

Egy szintén név nélkül értékelő francia diák 8 pontot érő írásában annak ellenére dicséri az egyetemet, hogy az Erasmus ösztöndíj keretében itt töltött idő alatt nem sok minden olyasmit tanult, aminek köze lenne az ő otthoni képzéséhez (ami az európai projekt-menedzser szak). Számára nagyon úgy tűnt, hogy a pécsi egyetemi tanárok nagyon profinak tűntek, jól beszéltek angolul, és nagyon értettek az adott szakterületekhez.

Nem beszélik a nyelvet a tanárok?
Nem beszélik a nyelvet a tanárok?

Egy norvég diák viszont pont azt nem szerette a PTE-n töltött ideje alatt, hogy a tanárok nem beszéltek jól angolul. A 7 pontos értékelésében viszont azt is kifejtette, hogy legalább voltak angolul olvasható jegyzetek, könyvek, irományok, amelyek segítségével könnyebb volt tanulni.

A szeretet árad a városból
A szeretet árad a városból

A leginkább szívhez szóló értékelést – 10 pontból 10-et – egy holland diák írta, aki azt tanácsolja társainak, hogy ne a tanulás, ne az egyetemi kurzusok miatt jöjjenek Pécsre, hanem a városból áradó szeretetért. Számára fontosabb volt ittléte alatt, hogy örök barátokra lelt az egyetemen, hogy bulizhatott, hogy megismerhette a város szépségeit, hogy ellazulhatott a – szerinte keményebb – holland egyetem után.

A hollandok szerint Pécsből árad a szeretetpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.