A főnöke beletúrhat a pajzán leveleibe?

Szeretlek, Drágám! Milyen ruhát veszel fel ma este? Nagyon édes drága cukibogár vagy! – az ilyen és ehhez hasonló e-maileket érdemes elkerülnünk, ha a céges levelezésünket használjuk, mert lecsaphat ránk a Big Boss és a Nagy Testvér. Az Emberi Jogok Európai Bírósága nem egészen emberi ítéletet hozott.

A kicsit kőkorszakinak tűnő ítélet szerint nem jogsértő, ha egy cég megfigyeli saját dolgozói magánlevelezését a munkahelyen – így döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a minap egy román munkavállaló által benyújtott kereset kapcsán.

A magyar munkajogban 2012 óta létezik erre vonatkozó szabályozás, amely szerint a munkáltató a dolgozót csak a munkaviszonnyal összefüggésben ellenőrizheti, ami azonban a magánéletre nem vonatkozhat, tehát az ellenőrzés nem sértheti a dolgozó emberi méltóságát. A lényeg, hogy a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető – mondta dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász.

No igen, a helyzet persze mégsem ennyire egyszerű a strasbourgi döntés után: mert ugyan a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető, de a céges e-mail igen, amit nyilván azért néz meg a főnök, mert azt gondolja, a beosztottja azt csak munkára használja. Vagyis bármikor belebambulhat a céges levelezésbe.

Ez azért lehet problémás, mert a munkáltató olyan személyes adatok birtokába juthat, amelyekhez nem lenne joga, hiszen a harmadik fél – vagyis például a feleség, a barát – nem járult hozzá ahhoz, hogy a főnök beleolvasson a levelekbe.

facebook_status_shirt
Senki nem örül, ha megfigyelik munkahelyén

– A munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell az adatkezelés lényeges követelményeiről. A részletszabályokat belső szabályzatban kell egyértelműen, érthetően, pontosan, részletesen meghatároznia – vélekedett jogász.

Miközben Amerikában már egészen új szelek fújnak a munkahelyeken, hiszen annak érdekében, hogy az ott dolgozók minél jobban teljesítsenek, nem egyszer egészen családias légkört alakítanak ki, sőt több szabadidőt biztosítanak az alkalmazottaknak.

Idehaza a Google is rengeteget áldoz arra, hogy nem egy rabszolgatáborban érezzék magukat azok, akik nap mint nap gályáznak a cégért, hanem valóban otthon érezzék magukat. Pécsen is több pozitív példa van arra, hogy miként segítik elő a jobb munkahelyi légkörrel a nagyobb teljesítményt.

Utóbbi pécsi cégek egyikének tulajdonosa, Lovas Máté nonszensznek tartja a döntést.

– Ha lenne rám idő, hogy ezzel foglalkozzak, akkor boldog ember lennék. Már az igényt sem értem, hogy miért kellene ezt megtennem. Olyan emberekből alakítottuk ki a csapatot, akikben teljesen megbízom. Nem fogunk turkálni a levelezéseikben. Ez olyan, mint ha a kijelölt dohányzóhelyen elhelyeznék egy poloskát és hallgatnám, hogy mit és miről beszélnek a kollégák – csak nem online történik, hanem élőben, egy cigi elszívása közben – mondta a cégvezető.

Egy másik pécsi cég ügyvezetője szerint náluk felnőtt emberek dolgoznak, akik ismerik a kötelességeiket. Ha feladat van, akkor feladat van – vélekedett a jó munkahelyi légkörről  Szabó János ügyvezető.

Évente több tucat ügy keletkezik hazánkban
Évente átlagosan 15-20 panaszbeadvány, illetve 20-30 konzultációs megkeresés érkezik a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz munkahelyi ellenőrzések tárgyában. Ebbe a körbe beletartozik valamennyi munkahelyi ellenőrzéssel kapcsolatos adatkezelés, mint például kamerás megfigyelések, a munkahelyi levelezés, az internet, illetve a telefon használatának ellenőrzése, GPS alkalmazásával történő megfigyelés is.

A főnöke beletúrhat a pajzán leveleibe?pecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.