A doni áttörésre emlékeztek Pécsen

A Barbakán alatt található II. világháborús emlékműnél tartottak megemlékezést és koszorúzást a doni áttörés évfordulója alkalmából. A rendezvényt a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület szervezte, az eseményen részt vett dr. Őri László, Pécs alpolgármestere.

Tóth János, a Hagyományőrző Egyesület elnöke szerint kötelességünk leróni tiszteletünket az 1943 telén áttörést elért és az ott elhunyt katonáink előtt. Elmondta, Pécs nemcsak bányászváros, hanem katonaváros is volt, és számos pécsi honvédet adott a magyar hadseregnek. Így különösen fontos a megemlékezés.

Évente rengeteg koszorú kerül az emlékmű alá, megemlékezik és tiszteletét teszi többek között a német konzulátus, a Magyar-Orosz Baráti Társaság, a Honvédelmi Minisztérium, sok egyéb civil szervezet is.

2. világháborús emlékmű, doni áttorés, hl04

Az ünnepség zárásaként dr. Őri László alpolgármester köszönetet mondott a rendezvény szervezőinek azért, hogy doni áttörés megemlékezéséből hagyományt teremtettek. „Ezen a helyen, ezen a napon a nemzeti emlékezet fejet hajthat a hősök előtt, akik példát mutattak helytállásból, hazaszeretetből. A mai nemzedék számára példamutató a hűségük, emlékezetük megőrzése a mai ifjúság feladata legyen. Erre figyelmeztet a mai ünnepség” – mondta Őri László alpolgármester.

Az ünnepség során a történelmi egyházak képviselői is megemlékeztek a doni áttörésről, díszőrség kísérte a koszorúzást.

A második világháború során 1943. január 12-én, -30 Celsius-fokban az elsöprő túlerőben lévő szovjet hadsereg teljesen áttörte a magyar csapatok frontvonalát, a rákövetkező napokban a visszavonulás során 100-120 ezer magyar katona vesztette életét.

A doni áttörésre emlékeztek Pécsenpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.