A déli országok felé nyit Pécs

Az új, kulturális értelemben vett „Déli Nyitás” zászlóshajója Pécs, a kultúra városa lesz – jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Páva Zsolt pécsi polgármester pénteken a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy a baranyai megyeszékhely 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt, a település kulturális intézményrendszere pedig a legnagyobb vidéki rendszer, s példátlan színvonalon működik, a minap ezért kiemelt kormányzati működési támogatásban is részesült.

déli nyitás, hoppál, páva03
Páva Zsolt és Hoppál Péter szerint erősödhet a kulturális turizmus

Az államtitkár beszámolt arról, hogy nemrég a Déli Nyitás egyik első állomásaként Páva Zsolttal és Vincze Balázzsal, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjével Szarajevóba látogatott, ahol a Bosznia-Hercegovinával már létező hároméves oktatási-tudományos-kulturális munkaterv megújításáról, valamint Pécs déli irányú kulturális nyitásban betöltött szerepéről egyeztetettek a bosnyák főváros vezetőivel.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a magyar kormány támogatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti integrációját. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 5 évben sokat tett a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásáért is.

Az államtitkár kiemelte: a kulturális együttműködéseket szeretnék intézményi szintre emelni, valamint a fesztiválok kínálatát is ennek megfelelően kialakítani.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette: a kormány és Pécs városa számára kifejezetten fontos, hogy Magyarország kulturális, majd gazdasági nyitást hajtson végre a déli országok felé.

Pannon Filharmonikusok
Nagy feladat hárul a Pannon Filharmonikusok zenekarra

A városvezető a Déli Nyitás programjának keretében a vajdasági Újvidéket is felkereste, ahol szintén megállapodtak a szerbiai város vezetőivel: ahogy Bosznia-Hercegovina esetében, úgy Szerbiában is kulturális rendezvények kölcsönös cseréjével valósítanak meg programokat a jövőben.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az EKF idején Pécs a Határtalan Város címet viselő projekttel már nyitott dél felé. Ezt az utat szeretné folytatni és komolyan megerősíteni, mély tartalommal feltölteni.

– A korábbi kulturális beruházások fenntartása, főleg a Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed esetében és az előbbi rezidens zenekaránál, a Pannon Filharmonikusoknál a kormány jelentős többlettámogatást ítélt meg tízéves viszonylatban. Így elértük, hogy ezek az intézmények képesek legyenek arra, hogy kilépve a város és a régió kereteiből már a határon túl is gyümölcsöző munkát folytassanak” – jelentette ki Páva Zsolt a Déli Nyitás programját részletezve.

Elmondta: a fentiek mint úttörők haladnak majd programjaikkal a déli országokban és nyomukban ott lehet a többi pécsi és hazai kulturális szereplő azokon a fontos helyszíneken, amit a déli irányok tartalmaznak.

Páva Zsolt azt mondta, a Déli Nyitással kölcsönösen nyernek az országok és a városok. Nemcsak kulturális, de gazdasági tekintetben is. A városvezető szerint az egyik legfontosabb cél, hogy Pécs legyen az a tényező, amely a magyar kultúrát a déli régió felé elsődlegesen és vezető szerepben közvetítse a jövőben.

– Azon dolgozunk, hogy Pécs a volt Jugoszlávia területén olyan kulturális missziót hajtson végre, amelynek eredményeként fellendül a kulturális turizmus, új államok uniós csatlakozása valósul meg, az az együttműködések komoly gazdasági hozadékai is megjelenjenek a baranyai megyeszékhelyen vagy Magyarország bármelyik városában – szögezte le zárásként a polgármester.

A déli országok felé nyit Pécspecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécs Aktuál, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.