A baranyai nők addig élnek, mint a román nők

Érdekes megállapításokat tartalmaz a Központi Statisztikai Hivatal azon kimutatása, amely a születéskor várható élettartamot vizsgálja. Az adatok szerint Baranyában a nők várható élettartam átlagosan 78,7 év, ami több mint hat évvel magasabb, mint az átlagosan várhatóan 72,1 évig élő fériaké. A magyarok várható élettartama az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, csak nagyon kevés országot előzünk meg a vonatkozó listán.

Szakemberek szerint a születéskor várható élettartamot sok minden befolyásolja: a lakóhelyi környezet, a település típusa, földrajzi elhelyezkedése, de számít a jövedelmi helyzet, az egészségügyi rendszer, a helyes életmód is.

A legfrissebb adatok szerint a hazánkban jelentős eltérések tapasztalhatók a születéskor várható élettartamot illetően. Az közismert, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak, a két nem közti különbség Magyarországon is viszonylag magas.

nok_szuleteskor_varhato_elettartama

A legfrissebb, 2014-re vonatkozó adatbázis azt mutatja, hogy a férfiak születéskor várható élettartama Baranya megyében megegyezik az országos átlaggal (72,1 év), azonban a baranyai nők élettartama nem éri el az országos átlagot (78,7). Ez utóbbi érték a Romániában élő hölgyek átlagos élettartamával egyezik meg – jegyzi meg a Guruló Hordó blog.

ferfiak_szuleteskor_varhato_elettartama

Miután az életminőséget meghatározó feltételek a fővárosban a legjobbak, nem meglepő, hogy Budapesten a legmagasabbak ezek a mutatók. A nők várható élettartama kereken 80, míg a férfiaké 74,1 év, míg az ország legelmaradottabb területein jóval alacsonyabb ez a szám: Borsodban a férfiaknál 69,7, a nőknél 77,6 év. Ez a szám az utóbbiak esetében az Azerbajdzsánban élő hölgyekével azonos, míg a férfiak a Grúziában élő urakkal azonos életkilátással rendelkeznek.

Az reményteli, hogy ezek az adatok jóval magasabbak, mint a 25 évvel ezelőtti értékek. Az eltelt két és fél évtized során a magyar nők öt évvel élnek tovább, a férfiak pedig héttel. Ugyanakkor ezek a számok még mindig alacsonyabbak, mint az uniós átlag – mindkét nem esetében. A hölgyek Spanyolországban és Franciaországban élnek a legtovább, 86 évig, míg a férfiak Svájcban és Izlandon (81 év). Ezen a téren is van még hová fejlődnünk.

születéskor várható élettartam - g3
Forrás: Eurostat

A baranyai nők addig élnek, mint a román nőkpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Pécsi hírek, Régió
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.