15 ezer marha pusztult el a hóviharban

A napok óta tartó hóviharok miatt Texasban eddig már mintegy tizenötezer marha pusztult el.

A Breitbart News hírportál jelentése szerint – amely a texasi tejtermelők szövetségének adataira hivatkozik – eddig már mintegy tizenötezer tejtermelő marha pusztult el a Góliátnak elnevezett hóviharban. A hóvihar Texas egész tejiparát sújtja, s Darren Turley, a texasi tejtermelők szövetségének vezetője szerint a farmereket nem “csupán” komoly anyagi veszteségek érték, hanem állataik elvesztése erős érzelmi hatással is van rájuk.

Tudnivaló, hogy a marhacsordák az általában jóval melegebb klímájú Texasban kint, a prérin legelnek, s jó részüket a gazdák nem tudták időben biztonságos helyre beterelni. Ráadásul a kint maradt állatokat, éppen a hóviharok miatt, nem sikerül megközelíteni, s ha a tehenet napokig nem fejik, akkor elapad a teje. Így a tejtermelő gazdáknak kettős veszteséggel kell majd megküzdeniük. A tejtermelők szövetsége most Greg Abbott kormányzóval azt dolgozza ki, hogy milyen financiális és logisztikai gyorssegélyre lesz szükség. A károsult farmerek egyébként jogosultak azonnali segélyre a szövetségi agrárminisztérium kármentési alapjából is.

Darren Turley arra is felhívta a figyelmet, hogy Texas tejellátásában a következő hónapokban gondok adódhatnak: egész egyszerűen nem lesz elegendő tej és tejtermék.

15 ezer marha pusztult el a hóviharbanpecsma.hu.

A bejegyzés kategóriája: Hírzóna, Pécsi hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.